Very Cherry Chocolate Cake
2 ägg
2½ dl starkt kaffe
2½ dl filmjölk
1,25 dl matolja
200 g vetemjöl
450 g strösocker
85 g fin kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
Fyllning
500 g mascarpone
drygt 3 dl vispgrädde
2½ dl körsbärsmarmelad
120 g extra fint strösocker
½ tsk vaniljpulver
Choklad ganache
100 g mörk choklad
ca 2 dl vispgrädde
1 msk smör
bigaråer till garnering
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är ca 20 cm i diameter. Lägg gäran bakplåtspapper i botten.
Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en köksassistent. Kör blandningen i assistenten någon minut.
Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.
Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs! kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr. Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.
Montering
Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.
Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.
Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna.
Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden, avsluta med att blanka av med en smörklick.
Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.
Hejsan!
Vad kul att du gillat min tårta! Eftersom det är mitt egna orginalrecept skulle jag bli jätteglad om du vill länka till det :-) http://louisespis.blogspot.com/2011/06/very-cherry-chocolate-cake.html
Vänliga sommar hälsningar Louise
Självklart länkar jag! :-)
Receptet är underbart! Tack!