Earth Hour

Just nu är det den här Earth Hour, om jag inte missuppfattat det hela. Vi har inga lampor tända (om man inte räknar den lilla i ugnen - för den gick faktiskt inte att välja bort om man ville ha ugnen på, och det ville vi eftersom vi håller på att laga mat). Om jag har förstått saken rätt så är det bara lamporna man inte skulle ha på under denna timme, övriga enerislukande produkter skulle vara ok. Jag antar att det beror på att denna timme inte handlar om att spara el i första hand utan är en manifestation för vårt klimat.

Dock vandrade mina tankar en sväng medans jag traskade runt i lägenheten och höll i ett värmeljus. Om det hade varit för att spara på enerig under 60 minuter - hade det då varit bättre med ett värmeljus än en glödlampa? Hur mycket energi går det åt för att framställa ett värmeljus? Troligtvis mindre än för att tillverka en glödlampa. Hur mycket energi går det åt för att producera lika många värmeljus som krävs för att få lika mycket ljus som en glödlampa kan ge? (Nu vet jag att livslängden för en glödlampa varierar mycket, men det gör den även för värmeljus.) Sedan måste man ju för att få en korrekt bild av det hela räkna med hur mycket energi det krävs för att frakta produkterna, för att paketera dessa, för oss att få hem värmeljusen respektive glödlamporna från affären etc. Blir mycket att räkna på...

Dator går på batteri just nu så jag antar att den är helt ok att använda även under Earth Hour.

(Ang länken ovan - tyckte det var roligare så och faktiskt relevant.)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag vet inte hur det egentligen var sagt med Earth Hour men vi stängde av allt, ska man spara så ska man! Vi såg det som ett tillfälle att i allt packande få sätta sig ner en stund och kramas. Jag förespråkar fler liknande manifestationer :-)

2009-03-29 @ 13:26:12
Postat av: Samuel

Men handlade det verkligen om att spara (eller klart man ska spara, det ska man ju alltid göra, inget slöseri här inte!)? Jag tänkte att det mer var en sorts ställningstagande, att visa för alla att jag tycker att vi ska värna om vår miljö!



Alltid bra att hitta tillfällen att sitta ner en stund och kramas.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback