Love is in the air

Idag var en glädjens och kärlekens dag! Vi blev bjudna på en underbar lunch av underbara vänner som var riktigt nyförlovade. Ett riktigt stort och hjärtligt grattis!!! Vi är så underbart glada för detta!


Gurktrauma!

Ni som följt min blogg en längre tid kanske minns en traumatisk upplevelse som involverade en flaska glögg som föll handlöst från min cykel. Igår var det dags igen. Var och handlade mat, skulle göra en pastasallad med kräftstjärtar. Till denna hade jag omsorgsfullt valt ut en fin röd paprika, några champinjoner, en gurka och två röda lökar. Lökarna var verkligen svåra att hitta, det fanns många fula lökar men jag lyckardes hitta två som var riktigt fina så jag blev väldigt nöjd med detta.

Betalade, packade sakerna i en påse som jag köpt (hade inte med mig någon påse idag även om jag är förespråkare av flergångspåsar), hängde påsen på mitt cykelstyre och påbörjade min färd mot bostaden. Efter kanske 30 meter började det låta och när jag tittade ner så ser jag hur det fullkompligt sprutar gurka ur mitt framhjul. Påsen hade åkt in i hujlet och gurkan maldes nu ner till smulor bland ekrarna.

Varför, ack VARFÖR ska saker som detta alltid hända mig?! Med en stark känsla av skam och utan att vända mig om nöp jag ihop påsen i botten där det gått hål på den och cyklade raskt hem med påsen ihopnypt i ett kramaktigt grepp. Efter mig lämnade jag en vägbana nersprutad med gurkan.

Väl hemma noterade jag att det inte bara var gurkan som skadats, en hel rödlök hade förolyckats...och jag som valt så noga. Nästa steg måste bli att jag skaffar mig en cykelkorg, nu får det vara nog!




Mina tankar går just nu...

...till de som mördats i Norge och de som förlorat någon i denna fasansfulla handling utförd av en så störd och ond person att jag faktiskt inte är säker på att benämningar som person, eller människa för den delen, kan användas.



R.I.P

Men vilken helg det varit...

I fredags var vi ut en sväng efter jobbet på vad jag nu lärt mig kallas för AW men uttalas AV, eller "efterjobb" fast på utrikiska. Var mycket trevligt!
På lördagen tog vi med oss kamrat och husbil och styrde ut till trivsam ö där vi kamperade, vi kom fram just när solen (som lyst med sin frånvaro en tid) behagade titta fram. Vi grillade, blev myggbitna, anlade en liten lägereld, sjöng till gitarrspelande, kastade frisbee, åkte båt, satt på brygga, njöt av solnedgång.

Det var även soligt igår och då spelades det kubb och låg på klippor och njöt av vågskvalp och solsken.

Det känns som aktiviteter för en hel sommar liksom komprimerades ihop till en enda helg. Jag antar att jag är redo för hösten nu...




Tårtan






Mums!


Very Cherry Chocolate Cake


Jag har bakat en riktigt god tårta från
Louise's Spis (obs, länk). Här är receptet:

Bottnar

 2 ägg

2½ dl starkt kaffe

2½ dl filmjölk

1,25 dl matolja

200 g vetemjöl 

450 g strösocker

85 g fin kakao

1 tsk bakpulver 

2 tsk bikarbonat 

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

 

 

Fyllning

500 g mascarpone

drygt 3 dl vispgrädde

2½ dl körsbärsmarmelad

120 g extra fint strösocker

½ tsk vaniljpulver


Choklad ganache

100 g mörk choklad

ca 2 dl vispgrädde

1 msk smör

bigaråer till garnering

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är ca 20 cm i diameter. Lägg gäran bakplåtspapper i botten.

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en köksassistent. Kör blandningen i assistenten någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs! kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr. Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna.

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden, avsluta med att blanka av med en smörklick.

Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.


Min puckade söndag

I söndags hade jag en så väldigt osmart dag. Eftersom jag startade dagen med att jogga 20 km så kanske min hjärna inte fick så mycket energi resten av dagen.

Maken skulle ut och springa på eftermiddagen så jag tänkte att jag skulle passa på att fixa middagen under tiden. Cyklade iväg till affären med en rabattkupong i fickan. Om jag handlade för över 200 kr skulle jag få 20 kr i rabatt. Hurra liksom! Visst 20 kr är inte jättemycket pengar men "många bäckar små...". Jag plockade ner det jag skulle ha i min korg och passade även på att köpa lite chips - den där lite dyrare sorten som jag så sällan unnar mig men då det hängde en kupong precis bredvid som gjorde att man fick 3 kr i rabatt så tyckte jag att jag faktiskt skulle kunna unna mig dessa lite lyxigare chips. När jag sedan skulle betala slutade kalaset på 199 kr - dvs en krona från att jag skulle kunna nyttja min medhavda kupong. Tänk vad den där chipskupongen ställde till det! Lite butter plockade jag ner sakerna i påsen jag hade tagit med mig hemifrån och gick hem.

Det var ganska tungt och jag borde nog köpt ytterligare en påse - en handling som hade gjort att jag dessutom hade fått 20 kr i rabatt! Suck! Hur puckad får man bli?! Varför tog jag inte bara och lade till en påse, ett packet tuggummi eller något annat litet bara för att komma över 200 kr?! Åh vad puckat av mig!

Innan jag skulle till jobbet dagen efter slängde jag min kupong eftersom den inte gällde längre. När jag kom ner och skulle låsa upp cykeln stod den inte i cykelstället...INITIAL ÅNGEST som sedan övergick i frustration. Puckosamuel!!! Cykeln stod kvar vid affären...

Resten av denna vecka ska jag vara supersmart och bara göra supersmarta saker, you watch me!


För er som saknar en utmaning i tillvaron, försök fånga en trollslända på bild. Denna fångade jag nästan på bild (viss oskärpa får jag medge) i Frankrike för ett tag sedan.


Sammanfattning av veckan som gått

I måndags sprang jag en mil på morgonen innan jobbet. I tisdag sprang jag 4 km på kvällen när det fortfarande var varmt. I onsdags körde jag och maken intervallträning på kvällen vilket var kul men sjukt jobbigt. I torsdags hade jag så ont i ryggen att jag trots mixtur av diverse starka tabletter inte ens kunde sova på natten. Fredagen var ungefär lika plågsam men det blev lite bättre framåt kvällen. 

Igår bjöd föräldrarna på lunch. 

Denna dag inleddes med en trevlig liten joggingtur. Sprang två mil vilket tog en timme och 46 minuter. Drabbades av fruktansvärd motvind den andra milen så då gick det lite segt. Var inte så jobbigt att springa 20 km, eller klart det var...men inte alls så besvärligt som jag trodde att det skulle vara. 

Mitt på dagen åkte vi iväg till en auktion. Tittade på vad som skulle ropas ut och åkte sedan vidare. Var bara en massa skräp. Åkte och tittade på en sommarstuga istället. Är ju ingen stugperson men kanske att det faktiskt vore lite skoj.