Gelé

Gissar att några av er gissat att den nya bilden ovan är just körsbärsgelé. Detta är en av mina favvosaker att äta, finns få saker som slår detta! Om man ska vara cool ska man väl kanske egentligen äta Jell-O, eftersom det inte finns i min lokala butik köper jag hem gelé av märket Jotis.

Om man verkligen ska lyxa till det kan man blanda i körsbär i sås från en burk man har i kylskåpet. Istället för att blanda i kallt vatten kan man ta av den där såsen som körsbären ligger i. Oj vilken lycka!

Copyright Samuel


Pyssel

Om man har lite tid över på jobbet kan man göra som jag gjorde för någon dag sedan. Man klipper sönder baksidan på en tidning eller dyligt (i detta fall var det en telefonkatalog) och så gör man sig en liten prydnad, vi kan kalla denna typ av prydnad för paketrosett typ.



Vidare vill jag framföra ett litet grattis till Ricky Martin som klivit ut ur garderoben. Välkommen ut! Nu kan du verkligen
livin' la vida loca!

Varför en citron?

Av olika anledingar (eller egentligen bara en) vaknade jag vid tre tiden, eller om det var kring fyra. Är lite osäker på om jag ställt om klockan jag tittade på till sommartid. Sedan kunde jag inte somna om.  Mycket mycket irriterande!

Klockan sju på morgonen skulle jag börja tvätta så det var bara att avvakta. Tiden går väldigt långsamt när man väntar på något tråkigt. Klockan sju gick jag ner till tvättstugan och fyllde maskinerna med tvätt, fyllde på med både tvätt- och sköljmedel. Sedan kom jag inte längre. Det gick inte att slå på tvättmaskinerna. Tydligen var de inställda på att inte gå på före klockan sju eftersom de kanske stör de stackarna som bor just ovanför dessa. Tyvärr hade ingen informerat tvättmaskinerna om att vi natten till idag gick över till sommartid!

Så det var bara att vänta ytterligare en timme.

När jag skulle tillbaka från tvättstugan för att vänta noterade jag att det låg en citron på källargolvet. En citron! Vem har lagt en citron där? Var är det någon försöker säga? Är det ett meddelande? Finns det någon mening med citronen? Varför just en citron? Är det en pik? Hur ska jag hantera detta? Nu vet jag inte riktigt hur jag ska gå vidare faktiskt...

Copyright Samuel


Mat

Jag äter nästan alltid frukost, ibland kan frukosten vara en smörgås, ibland är den bara lite Pepsi Max och ibland kan det vara två smörgåsar och en halv kopp te. Idag hade vi inte så mycket bröd så det blev en kaka till frukost, gott och nyttigt...typ. Lunch äter jag nästan aldrig. Mellan frukost och middag är det ganska lätt att bli hungrig men det går att lära sig att leva med.
 
Jag äter alltså inte så väldigt mycket och inte heller så ofta - en bra kombination om man är lat och dessutom inte känner att man måste vara så fet. Men jag tänker ganska mycket på mat, kanske för att jag är hungrig. Just nu tänker jag på en middag vi åt förra helgen. Se nedan.
 

Copyright Samuel

Carpaccio de boef är absolut en av mina favoritförrätter. Egentligen godare på sommaren då det är varmt ute och man egentligen inte känner för varm mat.

Copyright Samuel

Entrecôte och potatis med vitlökssmör och sallad. Enkelt, snabbt och gott. 

Ett riktigt fynd fick följa med oss hem från affären när vi handlade. Rulltårta är alltid gott, prinsesstårta är underbart. När dessa två kombineras till en prinsessrulltårta...oj oj oj då blir det helt makalöst fantastiskt! När denna skapelse dessutom bara kostar 19,90 kr blir man ju rent av lycklig! 

Komma ut ur garderoben

Jag har inte mina egna kläder på mig när jag jobbar. Detta gör att jag faktiskt inte bryr mig det minsta om vad jag klär på mig på morgonen. Jag har under en längre tid noterat att de jeans jag haft som ''jag bryr mig inte om hur kläderna ser ut på morgonen''jeans mer och mer börjat falla sönder. Idag tänkte jag att ett par andra jeans kunde få komma ut ur garderoben. Hittade ett par som var hela och som jag faktiskt kände mig ganska nöjd med. Funderade på varför jag inte burit dessa oftare. Nu vet jag varför. Gylfen är helt opålitlig! Den likksom glider ner lite utan att man märker det. Helt katastrofalt och tämligen oanständigt!

Pinsam tant x 2

Vad generad jag blir och vad pinsamt det är när en tant insisterar på att svara på retoriska frågor och sedan känner sig stolt över sin insats. Vidare är det ju ytterst genant när det sitter en tant och hojtar saker högt utan att inse att hon är så väldigt mycket mindre smart än alla andra. Två tanttankar ur vardagen.

Vår och Blocket

Jag vet inte varför men jag är inte vidare förtjust i begagnade saker. Kan bero på att jag tycker att saker som använts av någon annan kan ha en viss ingrodd snuskighet samt att det är lite läskigt att köpa saker utan garanti. Det är tur att inte alla är som jag är. Under kvällen lade jag ut diverse vitvaror och ett badkar på Blocket. Efter någon minut hade jag tagit emot det första samtalet och sedan gick det undan. Massor med samtal och ungefär lika många mail senare är jag ganska säker på att jag kommer bli av med allt jag lagt ut till försäljning.

Det töar! Våren är i antågande. Vintern har kanske äntligen släppt sitt järngrepp, vår tillvaro går mot ljusare tider. Hurra!

Att leta vårtecken är något som jag tror de flesta gör just nu. Tänk när man var yngre och hittade vårens första tussilago som ens pappa eller mamma (för min del, för de som lever under andra förhållanden kanske det inte alls var en pappa eller mamma, det kanske var en mamma eller en mamma, en pappa eller en pappa eller något helt annat) satte i en liten äggkopp.

Jag har inte hittat något tussilago ännu, men ändå ett vårtecken, Xider Spring! Ett vårtecken får man väl ändå säga, eller hur? Hur den smakade? Inte alls vidare gott faktiskt, hoppas att våren har trevligare upplevelser med sig än en melon och mintcider.

Copyright Samuel


Renoveringen börjar nu

Igår påbörjade vi renoveringen av vår nya våning. Vi började ganska småskaligt genom att måla insidan av ett serveringsskåp och insidan av en hallgarderob. Detta var ganska lagom jobbigt och tog inte farligt lång tid, dock måste vi måla minst ett lager till (kanske två om vi har otur). Känns skönt att ha kommit igång! Nu är det bara jobba på så mycket vi bara orkar...kommer bli riktigt jobbigt!
 
Idag har vi slutligen tagit ett beslut angående vilka vitvaror vi ska ha i köket. Efter att ha fått ett par offerter hade vi i det närmaste bestämt vad vi ville ha och åkte till en butik i närheten för att titta lite närmare och höra om de kunde matcha den minst dyra offerten vi fått från ett annat företag. Det kunde de inte. Dock hittade vi en annan kyl och en annan frys som vi inte sett tidigare som var mycket trevliga så nu blir det så att vi handlar i denna butik ändå.
 
Efter vitvarubestyren åkte vi och tittade på kakel, mosaik och klinkers. Kära värld vilken djungel det är! Det är så svårt för har man väl satt något av detta på sin vägg eller på sitt golv är det så definitivt på något vis eftersom det är så pass jobbigt att byta om man ändrar sig. Det gäller att hitta något man är säker på att man kommer tycka om under en längre tid. Sedan åkte vi vidare och tittade på mer kakel och även badrumsgrejer (handfat och så). Råkade hitta ett handfat med blandare och en stång under. Hade varit ett visningsexemplar som de nu ville bli av med. Försäljaren som vi frågade hade ingen aning om vad detta kostade så han sa att han letade upp ett liknande exemplar i butiken och sa att han brukade dra av 40% av priset. Vi betalade 4500 kr, handfatet hade kostat ungefär 10 000 kr, sedan satt det en stång under som hade kostat mellan 2000 och 3000 kr, vidare satt det även fast en vattenkran (eller blandare heter det kanske) på det hela och den kostar normalt runt 3000 kr. Så egentligen fick vi varor för nästan 16 000 kr för 4500 kr. Snacka om fynd!
 
Jag känner nästan att jag lurade butiken, jag tror att försäljaren var ny att det egentligen inte alls var rätt att dra av 40%. Stod några andra produkter (en spegel och en annan sak)  i denna "fyndhörna" och de var nedsatta 20%. Vidare räknade han ju inte med vad tillbehören var värda. Jag bugar och bockar för vänligheten!

Om jag får högre lön kan tanterna springa lopp

 
Jag jobbar på en kvinnodominerad arbetsplats, eller om man ska vara ärlig - en tantdominerad arbetsplats. Jag tycker det är helt ok, jag gillar tanter, de är ofta rara och festliga.
 
Nu har tanterna beslutat sig för att de ska springa ett lopp som endast tanter av alla åldrar får deltaga i. Arbetsplatsen skall stå för anmälningsavgiften. Jag tycker att det är bra att tanterna rör på sig, motion är alltid viktigt. Dock ställer jag mig frågande till faktumet att min arbetsplats ska finansiera en aktivitet som utestänger personer med XY-kromosomuppsättning. I detta fall drabbar denna utestängning nästan bara mig. Jag funderar på hur arbetsplatsen skulle reagera om jag beslutade mig för att hitta på något roligt som jag krävde att arbetsplatsen betalade och som sedan inte tanterna fick vara med på.
 
Kvinnor (aka tanter) är märkliga. Många tanter tycker att de ska ha rätt till lika lön för lika arbete, att de inte ska bli utan löneökningar trots att de är föräldralediga, att de ska få rösta, att de ska få köra Vasaloppet, att de ska kunna ta körkort etc.
 
Samtidigt tycker ofta samma tanter att om de går ut och äter middag med en man eller en butchflata ska inte tanterna behöva betala, de förväntar sig att herrar och butchflator håller upp dörrar och köper diamantringar och blommor varje fredag (alltså blommor, det är inte så många tanter som förväntar sig diamantringar VARJE fredag) och att de ska få ha springlopp som bara är för kvinnor.
 
Jag trodde att feminism stod för jämlikhet mellan könen och inte att ena könet skulle förfördelas. Snart måste väl vi icketanter sätta ner en fot och hojta att antingen kör vi på jämlikhet hela vägen eller så slopar vi hela skiten och så kan de ha sina tantlopp och jag kan få högre lön just bara för att jag inte är tant!
 
Hurra för generaliseringar!

Balkongbajs?

 
I förmiddags noterade jag till min fasa att någon hade bajsat på balkongen! Fy! Kikade ut genom balkongdörren och noterade att bajs som gömts i snö tydligen kommer fram i tö. Funderade ett tag på att hoppas att det skulle komma mer snö så jag bara kunde ignorera det hela. Det kom inte mer snö. Efter en stund vågade jag mig ut, utrustad med engångshandskar, en hundbajspåse, ordentliga skor och en mössa. Betraktade situationen från håll, bajset såg vid närmare inspektion ut som en halv varmkorv. Nu var jag inte lika skärrad längre. Något lättad vågade jag mig närmare samtidigt som jag funderade på hur en varmkorv landat på vår balkong. Kom inte på någon bra förklaring. Eftersom jag inte tycker att varmkorvar ska ligga på vår balkong var jag fast besluten att ta upp den. När jag stoppat in min handskbeklädda hand i en hundbajspåse för att genom påsen fatta grepp om varmkorven insåg jag att det inte alls var en varmkorv. Det var en halv morot. Det var så knäppt så den fick ligga kvar!
 
Hoppas städning av balkongen ingår i flyttstädningen som något företag ska göra åt oss när vi flyttat ut.

Vaniljrom


På senaste semestern köpte vi med oss lite rom hem. Med i bagaget hade vi också en bunt vaniljstänger. Om man lägger ihop dessa får man vaniljrom, inte alls tokigt faktiskt. Dock en anrättning för den med tålamod, det tar nämligen ganska lång tid innan den är redo att dricka.

 


Dagens middag - musselpasta

Jag vet inte riktigt hur ofta jag tjatar om den där musselpastan jag brukar göra, ganska ofta skulle jag gissa. Det är inte för att den egentligen är übergod eller så, den är god men jag har ätit mycket som är godare. Det som är så fantastiskt med den är att den är så enkel och går så snabbt att göra. Jag gillar verkligen mat som är enkel och eftersom när jag är hungrig brukar jag vara ganska mycket hungrig och vill att det ska gå undan. 

Copyright Samuel

Börja med att bryna hackad vitlök i olivolja, när de börjar se gyllene ut häll i hackad chili och stek en liten stund till. Tillsätt urkärnade tomater skurna i bitar och låt puttra en stund till. När tomaterna är mjuka häll i musslorna (som fått rinna av innan). När allt är varmt strö över persilja, salt, peppar och servera med pasta.
 
Man kan göra rätten på enkelt vardagsvis med burkmusslor och fryst persilja eller så kan man göra den med färska musslor och färsk persilja.


Kök, surtant, Narnia och sur bankkille

 
Alltså, det här med att göra nytt kök var ju inte alls så fantastiskt och underbart som jag hade fantiserat om att det skulle vara. Nu när vi är mitt i det hela (eller vem försöker jag lura, vi har ju nästan inte ens börjat...) så inser man vilket jobbigt uppdrag detta är. Bara att planera det hela är ju supersvårt. Balansgången mellan funktion och design är mycket svår, personligen struntar jag helt i funktion och tänker bara på design - det är både roligare och viktigare!
 
Det är spännande med nytt hus. Träffade han som är ordförande i föreningen för några dagar sedan, han varnade oss för tanten som blir vår nya granne. Hon kan tydligen vara lite elak ibland men vi blev uppmanade att ignorera henne. Hon är inte purung och kanske inte blir kvar i huset så länge har jag hört rykten om, hon kanske flyttar.

Är det inte underbart att det börjar kännas som vår?! Har ni sett filmen Narnia - häxan och lejonet, den tecknade från 1979? Det är en av mina favvofilmer! Jag kan tänker på den varje dag när jag skuttar fram och tillbaka från min arbetsplats. Jag tycker det känns som om Aslan just kommit, som om den Vita häxans våld äntligen är över nu när snön smälter och när isen rasar från taken. Underbar vår välkommen- som jag längtat!!!
 
För några dagar sedan fick vi ett snigelbrev från vår nya bankman. Han verkade lite sur, undrar om det inte riktigt känns som om våren är på gång där han bor. Hoppas att hans surhet rinner iväg som en liten vårflod och solen värmer hans sinne så han blir glad igen. Dessutom tycker jag att det är lite omodernt att skicka snigelpost men samtidigt blev jag glad över att få post som inte var en räkning, men sen blev jag sur över att han verkade surig. Undrar om vi ska byta bank igen...?

Att se ut som man inte har pengar

 
För någon vecka sedan var jag och maken i en butik som saluförde kök, vitvaror och annat man behöver i sitt hem. Butiken var mycket idiotisk på så vis att de inte satt ut några priser. Maken och jag stannade framför en kyl och en frys med snygga rostfria dörrar. Efter en stund lyckades vi pocka på uppmärksamhet från en av försäljarna. Vi frågade vad vitvarorna kostade, han stannade en stund och tittade på dem och informerade oss om att de var mycket dyra och säkert hade en prislapp på mellan 50.000 och 60.000 kr. Han verkade inte ha något intresse av att ta reda på vad de kostade exakt.
 
Ett.
Hur kan han säga att något han säljer är dyrt? Det måste betyda att deras priser är helt orimliga i relation till kvalitén på produkterna eller så betyder det att han inte alls trodde att vi hade råd att köpa vitvaror i den prisklassen. Visserligen skulle jag inte lägga 50.000 kr på ett kylskåp, men ändå!
 
Två.
Jag kommer inte handla i den butiken alls nu och för den gubben innebär det att han inte kommer få sälja några vitvaror till oss under detta år...och vi har tänkt att köpa ganska många saker för ganska många pengar! Pengar som nu någon annan butik kan ha glädje av, där fick han!
 
Tre.
Månadens lärdom för butikspersonal: Man ska behandla alla kunder med respekt, man vet ALDRIG vem som har pengar och hade tänkt köpa saker! 

Korma

Efter en helt utmattande dag ville jag ha något som gick snabbt att laga till middag. Hade faktiskt köpt en burk med färdig sås (pinsamt - jag vet) korma. Jag stekte lite lök, vitlök och färsk ingefära, panerade kycklingfilébitar i mjöl innan jag stekte dessa och efter det hällde jag ihop allt med den där såsen och lät det koka ett tag. Till detta åt vi ris och över hela anrättningen strödde jag färsk koriander (min absoluta favvo!).

Dryck: Bourgogne Rouge 2005, inte så bra faktiskt.

Copyright Samuel

Copyright Samuel
Beklagar dessa ganska fula bilder - mobilkamera


Fem främlingar från flera firmor

Vilken dag det har varit. Jag jobbade först till ungefär lunch, kutade hem, tog ut hunden på en liten tur och kilade sedan hem till vår våning.

Under eftermiddagen har jag sedan tagit emot fem olika byggfirmor som jag vallat runt i vårt nya hem och förklarat och beskrivit olika moment och önskemål angående vår närstående renovering. Av detta tämligen förvirrande uppdrag blev jag både förvirrad och totalt slut i huvudet. Att upprepa samma sak fem gånger var ganska knepigt, på slutet var det svårt att veta till vem jag sagt vad.

Nu väntar vi på kostnadsförslag från dessa företag. Ska bli spännande att se vad det landar på, jag misstänker att jag säkert kommer få ont i magen och en irriterande hjärtklappning av att läsa deras föreslagna priser. Jag som egentligen är en ganska lugn typ har en förmåga att bli väldigt stressad av just pengarrelaterade ting.


Invaderad

Men alltså, gissa vad som hände tidigare i veckan. Killen som köpt vår lägenhet skulle med tillhörande flickvän komma och kika på vår lägenhet som (så egentligen bör vi väl kanske kalla den för hans lägenhet, eller vi har ju inte fått slutbetalning för objektet ännu...) för att ta lite mått. Det ringer på dörren och in träder killen, hans medhavda tjej. Sedan travar hans pappa in och efter det hans mamma, som om inte det var nog knallar även två (eller om det var tre) yngre systrar med. Jag har inte ens koll på hur många systrar han hade med sig, det liksom bara vällde in folk.
 
Inte för att jag formellt besvärades av faktumet att det strömmade in en hord med folk i vårt hem men jag måste ändå uttrycka viss skepsism kring faktumet att han tog med sig en hel flock av människor. Tyckte att det var konstigt och egentligen kanske inte ens riktigt ok.

Ny våning firad med bubbel

Oj, ja man kan ju inte påstå att uppdateringarna duggar tätt här. Är väldigt mycket annat på gång just nu. Vi har sålt vår lägenhet, gossen som flyttar in gör det i mitten av april.

I måndags fick vi nycklarna till vår nya våning, det var helt overkligt att träda in där. Jag försökte ta in hur stort allt var, hur högt det var upp till taket, hur vackert allt var utan en drös mindre vackra möbler (som det var när vi var där på visningen). Fönstren vad underbart djupa och det går utmärkt att sitta på fönsterbrädan och njuta (iaf för oss med bakdel av inte ofantlig dimension). Jag hjulade mellan matsal och vardagsrum, en ganska onödig handling men jag tänkte att det var lika bra att passa på innan möblerna flyttar in.
 
Hade med mig lite champagne och två glas, skålade och minglade i vår nya våning. Idag ska vi ta med oss hunden så hon får göra sig bekant med sin nya bostad och dessutom ska vi försöka skaffa byggare. Kära värld vad jobb det kommer att bli...


Champagne Alexandre Bonnet