Very Cherry Chocolate Cake


Jag har bakat en riktigt god tårta från
Louise's Spis (obs, länk). Här är receptet:

Bottnar

 2 ägg

2½ dl starkt kaffe

2½ dl filmjölk

1,25 dl matolja

200 g vetemjöl 

450 g strösocker

85 g fin kakao

1 tsk bakpulver 

2 tsk bikarbonat 

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

 

 

Fyllning

500 g mascarpone

drygt 3 dl vispgrädde

2½ dl körsbärsmarmelad

120 g extra fint strösocker

½ tsk vaniljpulver


Choklad ganache

100 g mörk choklad

ca 2 dl vispgrädde

1 msk smör

bigaråer till garnering

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är ca 20 cm i diameter. Lägg gäran bakplåtspapper i botten.

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en köksassistent. Kör blandningen i assistenten någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt. Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs! kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr. Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpone, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna.

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden, avsluta med att blanka av med en smörklick.

Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.


Kommentarer
Postat av: Louise´s Spis

Hejsan!



Vad kul att du gillat min tårta! Eftersom det är mitt egna orginalrecept skulle jag bli jätteglad om du vill länka till det :-)
http://louisespis.blogspot.com/2011/06/very-cherry-chocolate-cake.html



Vänliga sommar hälsningar Louise



2011-07-26 @ 01:01:36
URL: http://louisespis.blogspot.com
Postat av: Samuel

Självklart länkar jag! :-)



Receptet är underbart! Tack!

2011-07-26 @ 20:12:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback